مارکتینگ

بازاریابی چریکی یا پارتیزانی چیست؟ (بررسی ایده های گوریلا مارکتینگ)

بازاریابی چریکی چیست

بازاریابی چریکی چیست؟

بازاریابی چریکی، یکی از استراتژی های تبلیغاتی است که برای بدست آوردن نتیجه مطلوب، بر روی تاکتیک های ارزان قیمت و غیرمتعارف بازاریابی متمرکز می شود. اصطلاح اصلی بازاریابی چریکی توسط جی کنراد لوینسون در سال ۱۹۸۴ در کتاب”Guerrilla Advertising”  مورد استفاده قرار گرفته است.  این روش بازاریابی از قوانین جنگ چریکی پیروی می کند که یکی از انواع جنگ‌های نامنظم است که در آن گروه کوچکی از افراد مسلح با استفاده از تاکتیک‌هایی به یک نیروی نظامی بزرگ‌تر و کم‌تحرکتر حمله‌ور شده و بلافاصله صحنه نبرد را ترک می‌کنند. بازاریابی چریکی از روش های مشابه جنگ چریکی در صنعت بازاریابی استفاده می کند. این سبک تبلیغاتی به شدت وابسته به روش های بازاریابی نامنظم ، نوآوری و ابتکار با قدرت تخیل و انرژی بالایی می باشد.

نور آوری ها و تحولات در بازاریابی چریکی در مقایسه با شیوه‌های تبلیغ و بازاریابی سنتی ، باعث می شود مشتریان به شدت تحت تاثیر آن قرار بگیرند. بدلیل اینکه که اکثر کمپین‌های بازاریابی چریکی قصد دارند تا با استفاده از روش های شخصی تر و جذابتری توجه مصرف‌کننده را به خود جلب کنند.

بازاریابی چریکی اغلب برای کسب و کارهای کوچکی مناسب است که بدون صرف هزینه های زیاد، خواهان دستیابی به جمعیت بالایی از مشتریان باشد.

تاریخچه بازاریابی چریکی

4000 هزار سال قبل از میلاد اولین تبلیغات ها رخ دادند ، یعنی زمانیکه در مصر باستان برای تهیه آگهی های فروش و اعلانات دیواری از پاپیروس استفاده می‌کردند. روند توسعه روش های بازاریابی و تبلیغاتی سنتی در طی چندین قرن به صورت آهسته پیش می رفت و تا اوایل دهه ۱۹۰۰ رشد چشم گیری نداشت. درآن دوران مقصود اصلی از تبلیغات این بود که نحوه استفاده از محصول و خدمات خود را به مشتریان آموزش دهند. در سال ۱۹۶۰ کمپین‌های تبلیغاتی، در کانال‌های رسانه‌ای مختلف مانند رادیو و چاپ هزینه‌های تبلیغاتی سنگینی را متحمل شدند. در اواخر دهه ۱۹۸۰ و اوایل دهه ۱۹۹۰ بود که پخش پیام های بازرگانی از طریق تلوزیون شروع شد.

جی کنراد لوینسون

بازاریابی چریکی جی کنراد لوینسون

نمایندگی‌ها برای تحت تاثیر قرار دادن مصرف کنندگان تلاش های بسیاری می کردند اما با این کار مصرف‌کنندگان را از این تبلیغات خسته می کردند. در این زمان بود که یک تغییر اساسی بزرگی ایجاد شد!. در سال ۱۹۸۴ ، جی کنراد لوینسون به عنوان بازار یاب، یک مبحثی را در کتاب خود با نام “بازاریابی پارتیزانی” یا همان “بازاریابی چریکی” مطرح کرد. لوینسون به عنوان مدیر عامل ارشد شرکت بازاریابی جی والتر تامپسون بود و در شرکت تبلیغاتی لئو برنت به عنوان مدیر خلاق و عضو هیئت مدیره فعالیت می کرد. لوینسون روش های خاصی را برای کنار گذاشت شیوه های تبلیغاتی سنتی در کتاب خود ارائه داد.

در بازاریابی چریکی، با استفاده از تاکتیک‌های نامنظم با سرمایه بسیار کم، امکان اجرای تبلیغات فراهم می باشد. در طول این مدت، درحالیکه تبلیغات رادیویی، تلویزیونی و نشریاتی در حال گسترش بودند، اما با این وجود برای مشتریان کسالت آور و خسته کننده بودند. اعتقاد لوینسون بر این بود که کمپین های تبلیغاتی باید مهیج، بی نظیر، حیرت آور و زیرکانه باشند تا بتوانند یک تحولی را در بین مردم ایجاد کنند. از اینرو کسب و کارهای کوچک شروع به تغییر شیوه‌های تدبیری خود کرده و بازاریابی را با روش جدیدی دنبال کردند.

بازاریابی چریکی

روش استفاده شرکت های کوچک از بازاریابی چریکی

ممکن است بازاریابی چریکی شیوه مناسبی برای کسب و کارهای کوچک شما باشد، زیرا درصورت اینکه درست پیاده سازی شود، مخاطبان بسیاری را با هزینه های اندکی به سوی خود جلب می کند. همچنین می‌تواند راه حلی مناسب برای معروف شدن، دوری از رقابت و کسب موفقیت و انحصاری بودن باشد.

در اینجا به چندین نمونه از مزیت های بازاریابی چریکی در پروژه های گوناگون اشاره شده است:

دنیای عجایب OREO

شرکت تولید کننده بیسکوییت و شکلات‌های خوش طعم OREO، یک دریچه جذابی روی دیواری طراحی کرده بود و به کسانی که درب آن را باز می‌کردند هدایای مختلفی می داد و آنها را حیرت زده و خوشحال می کرد . این کمپین تبلیغاتی یکی از تاثیرگذارترین کمپین‌های تبلیغاتی OREO در سال‌های اخیر بود و در شبکه های اجتماعی محبوبیت زیادی از سوی دیگران پیدا کرده بود.

بازاریابی چریکی دنیای عجایب OREO

پروژه شکلات کیت کت

این پروژه، یکی دیگر از کمپین‌های خلاقانه می باشد که شکلات کیت کت بر روی نیمکت‌های پارک با استفاده از تاکتیک بازاریابی چریکی، تبلیغاتی را به نمایش گذاشته است. در این پروژه با رنگ آمیزی نیمکت های عادی و تبدیل آنها به شکلات های نیمه باز کیت کت تصویر جالبی از این شکلات معروف را به نمایش گذاشته بودند. درواقع این کمپین تبلیغاتی شرکت کیت کت یکی از روش های ساده و خلاقانه بازاریابی چریکی بود که توانسته با صرف هزینه ای اندک ، تاثیر گذاری غیر قابل انکاری را بر روی مشتریان خود داشته باشد.

بازاریابی چریکی پروژه شکلات کیت کت

پروژه شرکت بوتان

شرکت بوتان یکی از شناخته شده ترین تولیدکننده‌های آبگرمکن دیواری و پکیج گرمایشی در سراسر ایران می‌باشد، سال گذشته برای معرفی محصولات خود یک کمپین تبلیغاتی در چند شهر ایران ، از جمله شهرهای تبریز، رشت، ارومیه و اصفهان، برگزار کرد و یک بروشور زیبا که حاوی شکلات بود را طراحی نمود و با بهانه برداشتن شکلات از داخل آن، توجه افراد را به تبلیغات درون بروشور جلب می کرد. این یک ایده زیرکانه، با هزینه کمی بود که باعث جذب افراد زیادی شد.

بازاریابی چریکی شکلات بوتان

با توجه به موارد ذکر شده و هزینه‌های اندک و ایده‌های خلاقانه موجود در بازاریابی چریکی، ممکن است این نوع بازاریابی برای کمپین تبلیغاتی شما نیز گزینه مناسبی باشد.

برچسب ها

مازیار احمدی

مازیارم. مازیار یه وبمستر هست که جوانیشو تو اینترنت گذاشته. عاشق وردپرسه و یه استارتاپ داره که مثل بچش دوسش داره و دوستدار محتوا هست. مازیار موقع کار خیلی جدیه ولی آدم خوش قلبیه و از ته دل میخنده. مازیار عاشق یاد دادن و اشتراک گذاری تجربیاتش هست.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن