کریپتو کارنسی

بیت کوین چیست؟ سرنوشت قیمت ارز بیت‌کوین چه خواهد شد؟

 

بیت کوین چیست؟
bitcoin

1-بیت کوین چیست؟

حقایق بیت کوین

اگر تا به حال در مورد این پول شگفت‌انگیز چیزی نشنیده‌اید و نمی‌دانید که بیت کوین چیست ، باید بگوییم بیت کوین یک ارز دیجیتال یا رمزپایه است. جالب است بدانید در حال حاضر ۸۰۰ ارز دیجیتال دیگر وجود دارد. مهم‌ترین ویژگی این ارز، غیرمتمرکز بودن آن است؛ یعنی توسط هیچ موسسه یا نهادی مانند دولت‌ها یا بانک‌های مرکزی کنترل نمی‌شود. بیت کوین در واقع توسط یک یا چند برنامه‌نویس و چندین استخراج‌کننده (کسی که از کامپیوترها و سخت‌افزارها برای پردازش تراکنش استفاده می‌کند و موجب امنیت شبکه شده و از داد و ستدها، بیت کوین استخراج می‌کند) اداره می‌شود.

با این که تنها هشت سال و نیم از به وجود آمدن بیت کوین گذشته است، اما قدیمی‌ترین و با ارزش‌ترین ارز رمزپایه محسوب می‌شود و در طی این مدت کوتاه، سرگذشت پر فراز و نشیبی را پشت سر گذاشته است. در ادامه به بعضی از حقایق بیت کوین اشاره می‌کنیم که شما را بیشتر با این ارز دیجیتال آشنا می‌کند.

ظهور بیت کوین

ظهور بیت کوین به سال ۲۰۰۸ بر می‌گردد. زمانی که خالقش، که با نام مستعار ساتوشی ناکوموتو شناخته می‌شود، ایده بیت کوین را معرفی کرد. سپس این ایده در سال ۲۰۰۹ در فهرستی از ارزهای رمزپایه برای چندین توسعه‌دهنده فرستاده شد. بعد از آن، ناکاموتو در سال ۲۰۱۰ پروژه را رها کرد اما سایر توسعه‌دهندگان به کار روی آن ادامه دادند. در واقع تاریخ تولد بیت کوین را می‌توان سوم ژانویه بدانیم؛ درست زمانی که ناکاموتو پنجاه واحد اول این ارز را استخراج کرد.

خالق ناشناخته بیت کوین

تا کنون هویت واقعی سازنده بیت کوین تایید نشده است. در تاریخچه بیت کوین تا به حال افراد زیادی به عنوان ناکاموتو مطرح شده‌اند که همگی به طور رسمی این امر را انکار کرده‌اند. یکی از معروف‌ترین موارد پیرمرد ۶۴ ساله آمریکایی به نام دوریان بود که از سوی هفته نامه نیوزویک به عنوان ناکاموتوی اصلی معرفی شد؛ دوریان تمام این گزارش‌ها را انکار کرد و گفت هیچ ارتباطی با بیت کوین ندارد و این هم جز حقایق بیت کوین است که این فرد تا به حال خودش را معرفی نکرده است.

چه کسی بیت کوین را ابداع کرد؟
bitcoin creative

در سال ۲۰۱۵ کارآفرین استرالیایی به نام کریگ رایت (Craig Wright) ادعا کرد که او سازنده بیت کوین است اما هرگز نتوانست مدرک معتبری برای ادعای خود بیاورد. به تازگی نام ایلان ماسک هم به عنوان ساتوشی ناکاموتو مطرح شده است که وی این ادعا را رد کرده است.

ساتوشی ناکاموتو هر کسی که هست، قطعا فردی ثروتمند است؛ چرا که تخمین زده می‌شود حداقل یک میلیون بیت کوین استخراج کرده باشد.

یکی از ۱۰ حقیقت درباره بیت کوین که نمی دانستید این است که اولین تراکنش بیت کوین در تاریخ ۲۲ می سال ۲۰۱۰ انجام شده است. این تراکنش زمانی به ثبت رسید که یک برنامه‌نویس به نام Laszlo Hanyecz موفق شد به ازای پرداخت ۱۰.۰۰۰ بیت کوین یک پیتزا خریداری کند. جالب است بدانید با قیمت امروز بیت کوین آن پیتزا، الان بیش از ۱۰۰ میلیون دلار ارزش دارد.

بیت کوین به عنوان یک روش پرداخت

در حالی که بسیاری از افراد به خاطر قیمت بالای بیت کوین به آن به چشم یک دارایی برای سرمایه‌گذاری نگاه می‌کنند، باید بدانید که بیت کوین در اصل یک ارز برای پرداخت است. در حال حاضر بسیاری از کسب و کارهای بزرگ از جمله Overstock ،Expedia ،Newegg و Dish بیت کوین را می‌پذیرند.

روش پرداخت در بیت کوین
bitcoin ways

بزرگترین ضرر بیت کوین

در تاریخچه بیت کوین فراز و نشیب‌های زایدی دیده می‌شود اما در اوایل سال ۲۰۱۴ بیت کوین بعد از هک شدن صرافی ژاپنی Mt. Gox دچار ضرر بزرگی شد  و در حدود ۴۶۰ میلیون دلار از این ارز دیجیتال به سرقت رفت. این اتفاق بزرگ‌ترین ضرر بیت کوین تا کنون بوده که باعث شد نگرانی‌ها در مورد امنیت این ارز دیجیتال بیشتر شود. این مورد یکی از حقایق بیت کوین است که کمتر کسی به آن توجه می‌کند.

نظر ثروتمندان در مورد بیت کوین

وارن بافت (Warren Buffett) که شاید مشهورترین سرمایه‌گذار در جهان باشد، خیلی به بیت کوین علاقه نشان نداده است و در معدود دفعاتی که درباره این ارز صحبت کرده به CNBC گفته است:

از آن دوری کنید، بیت کوین مانند سراب است؛ این ایده که بیت کوین به طور ذاتی ارزش زیادی دارد، به نظر من شوخی است.

جیمی دایمون (Jamie Dimon) مدیر اجرایی JPMorgan Chase هم با وارن بافت هم نظر است و هر بار که در مورد بیت کوین صحبت کرده، آن را کلاهبرداری و باعث صدمه زدن به سیستم اقتصادی خطاب کرده است.

اما همه میلیاردرها مخالف بیت کوین نیستند؛ مارک کوبان (Mark Cuban) و ریچارد برانسون (Richard Branson) از ثرتمندانی هستند که بیت کوین را یک ایده ارزشمند می‌دانند و آینده آن را روشن ارزیابی می‌کنند و این جز حقایق بیت کوین است.

برادران دوقلوی وینکل‌ووس (Cameron and Tyler Winklevoss) از دیگر سرمایه‌گذاران قابل توجه بیت کوین هستند. این برادران دوقلو همان کسانی هستند که از مارک زاکربرگ به خاظر دزدیدن ایده فیسبوک شکایت کرده بودند. برادران وینکل ووس در سال ۲۰۱۳ در حدود ۱۱ میلیون دلار روی بیت کوین سرمایه‌گذاری کردند که گفته می‌شد یک درصد کل بیت کوین‌های در گردش در آن زمان بود.

اریک فینمن (Erik Finmann) جوان‌ترین سرمایه‌گذار بیت کوین است که در ۱۴ سالگی ۱۰۰۰ دلار روی بیت کوین سرمایه‌گذاری کرد. اریک الان به یک میلیونر تبدیل شده است.

هنرمندان و چهره‌های مشهور هم نسبت به بیت کوین اشتیاق نشان داده‌اند. گویین پالترو (Gwyneth Paltrow)، اشتون کوچر (Ashton Kutcher)، ناس (Nas) و فلوید می‌ودر (Floyd Mayweather) هم از جمله چهره‌های مشهوری هستند که روی بیت کوین و استارتاپ‌های مبتنی بر بیت کوین سرمایه‌گذاری کرده‌اند.

حمایت توسط شرکت‌های بزرگ و مؤسسات مالی

با فراگیر شدن تب بیت کوین، شرکت‌های بزرگ هم به این نتیجه رسیدند از بیت کوین بهره ببرند. بسیاری از شرکت‌ها امکان پرداخت به وسیله بیت کوین را فراهم کردند و موسسه سرمایه‌گذاری Fidelity در آگوست سال ۲۰۱۷ به کاربرانش اجازه داد تا به دارایی‌های بیت کوین خود در کیف پول دیجیتالی Coinbase دسترسی داشته باشند.

هاردفورک بیت کوین

در ۱ آگوست سال ۲۰۱۷ اولین هاردفورک بیت کوین انجام شد و در پس آن، بیت کوین به دو ارز بیت کوین و بیت کوین کش تقسیم شد. بیت کوین کش نسبت به بیت کوین دارای بلاک‌های بزرگ‌تری است و امکان تراکنش‌های سریع‌تری را فراهم می‌کند.

قیمت باور نکردنی بیت کوین

مهم‌ترین مورد از حقایق بیت کوین ، ارزش آن است. بیت کوین در نوامبر سال ۲۰۱۷ به قیمت باورنکردنی ۱۰.۰۰۰ دلار رسید. این در حالی است که ۱۶/۷ میلیون واحد بیت کوین در گردش است و ارزش بازار این ارز به رقم ۱۶۷.۱۵۶.۵۸۵.۸۴۰ دلار رسیده است. این رقم بالاتر از ارزش دیزنی، مک‌دونالد و حتی IBM است.

 

2-سرنوشت قیمت ارز بیت‌کوین چه خواهد شد؟

ارزهای دیجیتالی به خاطر اینکه هنوز در ابتدای مسیر هستند، مدام دچار نوسانات قیمت می‌شوند. مثلا قیمت ارز بیت‌کوین با افزایش و کاهش‌هایی رو به رو بوده است که از مسیری مشخص تبعیت نکرده‌اند و هنوز قابلیت پیش‌بینی و تحلیل دقیق در این زمینه وجود ندارد. تا کنون روند تقریبی نوسان قیمت به این صورت بوده است:‌ با تحمیل افت و سکون به قیمت بیت‌کوین و ارزهای دیگر، برخی از فعالان بازار سریع دست به کار می‌شوند و شروع به تبلیغات مختلف درباره خرید می‌کنند.

این تبلیغات منجر به افزایش خرید می‌شود و قیمت‌ها دوباره بالا می‌رود. در واقع، بازارها همیشه براساس ایجاد نوعی توهم روی مغز مشتریان خود اثر می‌گذارند. این مکانیزم نشان می‌دهد که همیشه نوساناتی وجود خواهد داشت و همین روند است که باعث می‌شود حضور در بازارهای مختلف کاملا به ضرر یا نفع سرمایه‌گذاران تمام نشود.

بنابراین، قیمت ارز بیت‌کوین نمی‌تواند در سرمایه‌گذاری چندان دخیل باشد. زیرا نوسان در هر بازاری وجود دارد و چیدن سبدی سرمایه‌گذاری و به کارگیری سرمایه در زمینه‌های مختلف تجاری باید بنا به موقعیت  و برنامه‌های مالی شخصی صورت بگیرد.

با بیت کوین سرمایه‌گذاری کنید یا خیر؟

سرمایه‌گذاری با بیت کوین تا حد زیادی به تصمیمات فردی هر شخص وابسته است. این ارز دیجیتالی که از دل بحران‌های مالی سال ۲۰۰۸ به دنیا آمد، برای ماندن تولید شده و به نظر نمی‌رسد که به این زودی‌ها از بین برود و دچار افت قیمت شدیدی شود. ارزهای دیجیتالی متنوع دیگری هم در بازار کریپتوکارنسی ها وجود دارند. این ارزهای دیجیتالی که هیچ یک به اندازه بیت کوین به شکوفایی نرسیده‌اند با هدف تعدیل قیمت بیت کوین و عموما برای رقابت با آن تولید می‌شوند. برخی از آنها نظیر اتریوم هم توانسته‌اند ظرفیت‌های رشد را از خود نشان بدهند و خود را به بیت کوین نزدیک سازند.

طرفداران سرمایه‌گذاری در بازار ارزهای دیجیتال و کسانی که به افزایش قیمت ارز بیت‌کوین خوش‌بین هستند بیشتر در میان جوانان سینه‌چاک فناوری و هکرها دیده می‌شوند. بانک‌های مرکزی و دولت‌ها با احتیاط و مشکوک به این بازار نگاه می‌کنند و برخی کاملا ارزهای دیجیتالی را رد می‌کنند و برخی دیگر هم درصدد رفع مشکلات اقتصادی و مالی لاینحل خود به کمک این ابزار تازه هستند.

 آیا آزادی مالی بیت کوین دلیل علاقه‌مندی به آن است؟

بیت کوین در قالبی آزاد و شبکه‌ای غیرمتمرکز قابل تبادل است. به همین خاطر عده زیادی از سرمایه‌گذاران را به خود علاقه‌مند کرده است. تاجران هم می‌توانند به کمک این ارز دیجیتالی از معضلاتی که مالیات و بلوکه شدن سرمایه و… در بانک‌ها برایشان به وجود می‌آورد به شدت دور بمانند. ضمنا استفاده از بیت کوین برای انجام تجارت‌های بین‌المللی هم مفید است و به کمک آن دیگر نیازی به پرداخت کارمزدهای سنگین به واسطه‌ها نیست.

در هر حال بیت کوین دنیایی به شدت گسترده و وسیع است که جای پیشرفت بسیاری برای آن وجود دارد و اگر به دنبال سرمایه‌گذاری هستید نباید به آن سرسری نگاه کنید. به نظر می‌رسد که عاقلانه‌ترین کار ممکن، ایجاد یک سبد سرمایه‌گذاری است که در آن بخشی از سرمایه خود را به خرید بیت کوین اختصاص می‌دهید. و به قول معروف، همه تخم‌مرغ‌های خود را در یک سبد نمی‌چینید. در این صورت هم تجربه حضور در بازار ارزهای دیجیتالی را به دست می‌آورید و هم دچار ریسک‌های ناآگاهانه‌ای نمی‌شوید که تمام بودجه تحت اختیارتان را نابود می‌کند.

قیمت ارز بیت‌کوین نسبت به اوایل سال ۲۰۱۸ افت کرده است اما این پایان بازی نیست. داستان ادامه دارد و با تکامل بلاک چین یعنی سیستمی که بیت کوین در آن فعالیت می‌کند، اوضاع ارزهای دیجیتالی هم رشد بیشتری خواهد کرد. کمی صبر لازم است و اگر از آن دسته افرادی هستید که به فناوری بسیار خوش‌بین هستند حتما با حضور آهسته و پیوسته خود در بازار ارزهای دیجیتالی می‌توانید به دستاوردهای مثبت بسیاری برسید. حساس شدن دولت‌ها، تاجران، سرمایه‌گذاران و… نسبت به ارزهای دیجیتال نشان از ظرفیت‌های رشدی دارد که باید برای شکوفایی هر یک از آنها صبر کرد. پس شاید برای سرمایه‌گذاری در هر زمینه‌ای از جمله ارزهای دیجیتال نباید به قیمت در یک بازه زمانی محدود توجه کرد.

 آیا برای سرمایه‌گذاری در دنیای کریپتوکارنسی ها باید به قیمت ارز بیت‌کوین دقت کنیم؟

در پاسخ به این پرسش باید از عبارت” بستگی دارد”، استفاده شود. شاید افت قیمت‌ها باعث ترساندن شما شده باشد و احساس کنید که سرمایه گذاری در دنیای کریپتوها کار درستی نیست اما واقعیت این است که آیا افت مقطعی قیمت‌ها به معنای برچیده شدن بساط دنیای بلاک چین و ارزهای دیجیتالی هم هست؟

قطعا چنین چیزی وجود ندارد. در سال گذشته، پروژه‌هایی که در حوزه کریپتوکارنسی در دنیا به سرانجام رسید، میلیاردها دلار تولید درآمد داشت. بسیاری از icoها و سرمایه‌گذاران شخصی به سود و درآمد کلانی از فعالیت در این بازار دست پیدا کردند. بیشتر این درآمدها به پول نقد بدل شد و در بانک‌های مختلف رهسپار شدند.

پس این‌ها نشان می‌دهد که حداقل ۳ تا ۵ سال آینده، پول و و بودجه کافی در دستان فعالان این حوزه وجود دارد و دنیای ارزهای دیجیتالی ناپدید و کم‌رنگ نخواهد شد یا دست‌کم، ظرفیت رشد آن وجود دارد. کاهش ارزش کریپتوها باعث شده تا بسیاری از سرمایه‌گذاران خرد از این بازار متواری شوند ولی هنوز کسانی هستند که به آینده‌ای درخشان معتقدند و می‌دانند که این دنیای ارز مجازی تازه باید مسیر بلوغش را بپیماید.

 

برچسب ها

زهره شهولی

زهره، ارشد MIS یا همون Management Information Systems داره که از زیرشاخه های آی تی هست، زهره عاشق نوشتن هست و در وبمسترفا تجربیات خودشو با عشق می‌نویسه.

۱ نظر

  1. سلام راجب بیت کوین و کلا ارزهای دیجیتال خیلی اطلاعات موثقی نداشتم خوندم این مطلب خیلی کمک کرد تا شناخت بهتری از بیت کوین داشته باشم.ممنون.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا
بستن
بستن